Bir arama yapın...
Güneş Paneli Nedir?

Güneş Paneli Nedir?

Solar panel de denilen güneş paneli, üzerinde güneş enerjisini soğurmayı sağlayan pek çok güneş hücresi bulunan bir enerji kaynağıdır. Güneş paneli, güneş ışığını elektriğe çevirir. Dünyaya düşen güneş ışığının enerji miktarı, bugün kullanılan dünya enerji miktarının 10 bin katıdır. Dolayısıyla enerji ihtiyacını karşılamak için dünyaya gelen güneş ışınlarının sadece 0,01’inin verimli kullanılması yeterli olacaktır. Güneş paneli sektörünün önemli markalarından Sun Mate sizler için derledi…

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Güneş paneli; silikon hücreleri, cam muhafaza ünitesi, metal çerçeve ve panel üzerinden üretilen elektrik akımını aktarmak amacıyla kullanılan doğrusal akım ve alternatif akım kablolarından oluşur. Silikon, güneş ışığını emme ve elektriğe dönüştürmesine izin veren iletken özelliklere sahiptir. Işık bir silikon hücresine çarptığında silikon hücreler üzerinde bulunan elektronların harekete geçirilmesine neden olarak elektrik akımı akışı başlar. Buna “fotovoltaik (FV) etki” denir.

Güneş ışığı, silikon bazlı güneş hücreleri kullanılarak doğrudan elektriğe dönüştürülebilir. Işık, güneş panellerine foton denilen güneş ışığı parçacıklarıyla çarpar. Güneş paneli bu fotonları doğru akım (DC) elektronlarına çevirir. Elektronlar güneş panelinden bir invertöre ve diğer elektrikli güvenlik cihazlarına akar. Evirici, “DC” gücünü alternatif akıma ya da “AC” gücüne dönüştürür. AC; bilgisayar, TV ve tost makinelerinin duvar prizinden kullandıkları elektrik türüdür.

Güneş Panelleri Ne İşe Yarar?

Güneş panelleri; güneşten gelen ısı ve ışığı elektrik enerjisine çevirir ve ev ve işyerlerinde kullanılan elektrikli cihazların çalışmasını sağlar. Kullanım alanına ve elde edilecek olan enerji miktarına göre, paneller birbirine seri veya paralel bağlanarak doğru akımın elektrik enerjisine dönüşmesi sağlanır.

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Güneş panelleri iki farklı hücre tipine göre sınıflandırılır:

Polikristal Güneş Panelleri

Polikristal paneller, potada çekme prosesi işlemi gerektirmez. Bu nedenle monokristal güneş panellerine göre daha uygun maliyetlidir. Polikristal güneş panellerinde silikon, ham haldeyken eritilerek, kare hücre haline getirilir. Polikristal güneş panelleri, düşük maliyetli olduğu için üretimi daha yaygın olsa da polikristal güneş panellerinin verimliliği, monokristal ile kıyaslandığında daha düşüktür.

Monokristal Güneş Panelleri

Monokristal paneller, yüksek dereceli silikondan yapıldığı için yüksek verimlilikle çalışır. Bu panellerde performans oranı %15-20 civarındadır. Daha çok uzay istasyonlarında, uydularda ve ileri teknoloji ürünlerinde kullanılır.

Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi çok farklı alanda ve neredeyse her sektörde kullanılabilir. Güneş enerjisinden elektrik üretimi en sık kullanılandır. Güneş enerjisi, eski zamanlardan beri kol saatleri ve hesap makinelerinde kullanılan ve yeni olmayan bir teknolojidir. Güneş enerjisi, uzaya insanlık tarafından gönderilmiş uyduların elektrik ihtiyacını sağlamak için de kullanılır. Caddelerdeki trafik lambalarının çalışmasını için de güneş enerjisi kullanılır. Trafik lambaları ve işaretlerinde akü, güneş paneli ve şarj kontrol ünitesinin bir arada olduğu bir sistem bulunur.

Güneş Panelleri Nerelerde Kullanılır?

Güneş panelleri, elektrik ve ısı üretme gibi amaçlarla kullanılabilir. Evlerde, alışveriş merkezlerinde, işyerlerinde kullanılabilen güneş panelleri; bir endüstrinin, kasabanın enerji ve su ihtiyacını karşılamak için de kurulabilir. Belediyeler kamu binalarının, yerleşim bölgelerinin elektrik ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için güneş enerji santralleri kurar.

Güneş Paneli Fiyatları

Güneş paneli fiyatları güneş paneli sayısına, elektrik üretim kapasitesine, teknolojisine, seçilen malzemelerin kalitesine ve markasına, akü tipine, inverter seçimine göre değişiklik göstermektedir. Sun Mate güneş paneli fiyatları için bizleri arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş